Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK     

Kuvat © Vapaasti by AK

Nimi: Volchaner ''Nora''
Rotu: PVH
Sukupuoli: Tamma
Syntynyt: 15.4.2007, 10-vuotias
Säkäkorkeus: 166cm
Väritys: Punarautias
Koulutustaso: Ko: HeA, re: 120cm, me: 110cm
Omistaja: Audrey Warren

 

 

Luonne ja menneisyys

Tämä puoliveritamma syntyi aikaisin, jo huhtikuun puolivälissä, kun lunta satoi vielä maahan ja öisin oli pakkasta. Kevät oli vasta alkamaisillaan ja varsan odotettiin syntyvän aikaisintaan touko-kesäkuun vaihteessa. Noran emällä oli vaikeuksia saattaa pienokainen maailmaan ja eläinlääkäri kutsuttiin avustamaan. Varsa syntyi, mutta oli hyvin heiveröinen ja tarvitsi kiireellisesti eläinlääkärin apuja. Se kamppaili eloonjäämisestään. Sitä piti käydä kahden tunnin välein ympäri vuorokauden syöttämässä. Koko perhe teki vuoroja, milloin kukin käy sitä ruokkimassa. Audrey, Noran nykyinen omistaja, oli tuolloin vasta neljän vanha, mutta silti hänkin halusi osallistua ja auttaa, välillä jopa keskellä yötä.

Varsa selvisi kuin ihmeen kaupalla ja alkoi voimistumaan. Pian se pääsi emänsä kanssa tarhaan käymään. Emon maidontuotantoa oli saatu jatkettua ja varsa oppi nopeasti nisälle. Kuitenkin ihmisten ympärivuorokautinen hoiva oli jäänyt varsan mieleen ja se kiintyi ihmisiin tosi paljon, kerjäsi huomiota ja rapsutuksia, tuli kutsusta luokse ja oli kuin koira. Etenkin Audrey ja Nora kasvoivat yhteen kovasti ja he olivat lopulta erottomattomia.

Tallissa Nora käyttäytyy ihan siivosti. Karsinassa se on melko rauhaisasti, mutta ruoka-aikaan alkaa hermostumaan ja saattaa vähän seiniä kolistella. Eli jos ruoka myöhästyy normaalista ajasta, on usein vastassa melko kipakka tamma. Rauhottuu kyllä, jos saa edes pari porkkanaa syötäväkseen. Tamma ei tykkää seistä käytävällä pitkiä aikoja paikallaan, joten se on mukavampi laittaa karsinassa. Kengityksen voi kyllä käytävällä hoitaa, mutta jonkun olisi hyvä olla rapsuttelemassa tammaa ja antamassa muutaman porkkanan silloin tällöin.

Harjatessa pitää olla tarkka minkälaisella harjalla sitä harjailee. Pehmeät käy hyvin, mutta kovilla harjoilla harjatessa Nora alkaa steppailemaan ja heiluttamaan päätä. Kaviot on oppinut nostamaan käskystä, kun samalla tökkää sitä jalkaa minkä haluaa nostettavaksi. Hoitaminen on kyllä helppoa tämän tamman kohdalla, sitä voi hoitaa kaikki vauvasta vaariin, eikä Nora sano asiaan mitään, nauttii vain saamastaan huomiosta.

Varustettaessa satulan laitosta ei tykkää ja alkaa potkimaan taaksepäin, sekä näykkii ilmaa tai karsinan kaltereita. Satulavyötä kiristäessä usein ensimmäisellä kerralla pullistelee, mutta jos pitää taukoa, laittaa vaikka suojat tai suitset välissä, ennen vyön kiinni laittoa, niin tamma unohtaa pullistelun, mutta jalkoja saattaa silti käyttää ilmassa. Suitsien laitto päähän onnistuu hyvin. Kuolaimet ottaa nätisti suuhun, kun ne laittaa turvan eteen. Muut lisävarusteet ei aiheuta kummempia ongelmia.

Loimittaminen onnistuu hyvin, kunhan katsoo, ettei saa fleeceloimista sähköiskuja, koska niitä se aina säikähtää ja saattaa jyrätä päälle. Muuten loimien laitto on helppoa ja vaivatonta. Joitakin kovasti kahisevia loimia saattaa säikähtää, mutta kun näyttää, ettei ole mitään hätää, niin tammakin malttaa rentoutua.

Taluttaessa tamma hötkyilee paljon. Sillä on koko ajan kiire kaikkialle, eikä se malttaisi odottaa hitaasti löntystelevää taluttajaansa. Muille hevosille hörisee usein kovaäänisesti. Välillä Noraa pitää muistuttaa siitä, että kuka määrittää suunnan ja vauhdin. Joskus tamma saattaa innostuessaan talloa ihmisen allensa, jos taluttaja ei ole hereillä tilanteessa. Usein palaute asiasta, riittää muistuttamaan, ettei ihmisen yli tulla. 

Tarhaan päästessä Nora malttaa kiltisti odottaa, että ihminen saa riimun pois päästä ja vasta sitten lähtee liidokkaalla ravilla katselemaan kavereitansa. Tarhassa tamma tyytyy olemaan alempana, eikä pyri johtajaksi. Sitä siis pystyy tarhaamaan hyvin niin yksin kuin laumassakin, koska Nora ei halua aiheuttaa riitoja, vaan väistyy mielummin syrjään. Tarhasta hakiessa tamma tulee portille vastaan herkkupalan toivossa. Jos sellaista ei ole, Nora ei ole niin yhteistyökykyinen, kuin namin kanssa.

Ratsastaessa Nora on hyvin nöyrä. Pahantuulisena ei kannata tamman selkään mennä, koska siitä tulee hyvin hermostunut ja alkaa säheltää omiaan. Käynnin kanssa pitää olla tarkkana, ettei anna sen liikaa laiskotella, vaan muistuttaa takapään olemassa olosta. Kun käynnin saa meneväksi, se on reipasta ja kevyen oloista. Ravi on aika isoa ja lennokasta, eikä siinä ole osaamattoman mukava istua. Laukka on isoaskelista, mutta hyvin keinuvaa, jossa on helppo pysyä mukana. Ohjista tamma ei tykkää, että vedetään kauheasti, silloin se alkaa jännittymään ja vauhti kasvaa, jos ratsastaja ei ymmärrä, niin voi tulla pari pukkiakin. Ratsastajan käden pitää siis olla hyvin pehmeä.

Esteillä tamma kuumuu kovasti ja se haluaisi vaan hypätä. Ratsastajan täytyy muistuttaa hevosta keskittymään annettuihin ohjeisiin. Välillä tekeekin ihan hyvää mennä esteiden keskelle tekemään jotain ihan muuta, vaikka koulua. Muuten se on aika varma hyppääjä kuitenkin. Harvoin kieltää, jos tulee tiukka paikka, niin yli mennään vaikkei olisi ihan varma mitä siellä toisella puolella odottaa. Ei tykkää osua puomeihin vaan jättää mieluusti hieman enemmän ilmavaraa. Isolaukkaisena hevosena kuitenkin ahtaisiin väleihin on katsottava tosi tarkasti laukka-askeleet, että saisi ne mahtumaan ja ehtisi vielä ponnistaa puhtaasti esteen yli.

Koulu ei ole tamman vahvuuksia. Se ei aina jaksaisi keskittyä kaiken maailman kiemuroihin ja koukeroihin. Jos lujaa mennään, niin Nora innostuu, mutta kun tehään kokoamisia niin tamman innostus lysähtää. Uusien asioiden opettelu on Noran mielestä jännää ja monesti jos tulee joku tehtävä mitä se ei ymmärrä tai osaa, se jännittyy ja monesti vauhtia alkaa tulla vain lisää, mutta tarkkuus vähenee. Asiat pitää pilkkoa mahdollisimman helppoihin paloihin, että tamman itsevarmuus voisi kasvaa ja saisi luottoa, että se osaa kyllä tehdä vaaditun asian.

Maasto on tämän hevosen elementti. Vauhtia tuntuu riittävän liiaksikin asti ja tammasta muuttuu hieman hurjapäinen. Aika varmajalkainen se on maastossa, mutta kiperissä tilanteissa tamman ajatus on, et mitä nopeampaa menee, sitä nopeammin se on ohi. Ei kauheasti katso mihin astuu, muttei myöskään säikähdä jos kiveltä vähän lipeääkin kavio tai risu katkeaa. Maastossa pystyy ratsastaa niin yksin kuin muidenkin hevosten kanssa ja voi olla johtajana tai peränpitäjänä. Tosin laukkapätkillä, jos on peränpitäjänä, saattaa innostua kilpailemaan toisten kanssa. Maastoesteet eivät tuota tammalle sen kummempia ongelmia. Kiperissä tilanteissa vauhti kasvaa ja yli mennään kaikesta. 

Vedessä oleminen kelpaa tammalle niin kauan, kunhan vesiraja ei osu mahaan asti. Roiskeitakin saattaa säpsyä välillä, varsinkin jos ei ole mitään muuta asiaa, johon keskittyä. Vaatii tahtojen taistelua saada Nora menemään syvemmälle veteen. Muuten siellä on tamman mielestä kiva olla, eikä haluaisi pois lähteä. Myös turvan upottaminen veteen ja veden roiskutteleminen on sen mielestä hauskaa.

Maastakäsittely ja ilman varusteita meneminen on Noran mielestä hieman outoa. Se ei ymmärrä miksi ihmeessä tuo ihminen seisoo tuolla maassa, kun yleensähän sen pitäisi olla selässä. Toimii kuitenkin kuuliaisesti. Varusteitta mentäessä Noran selässä on tasapainottoman ihmisen hieman vaikea pysyä, mutta Nora kyllä tyytyy menoon. Ravissa se ei niin tykkää mennä, jos ihminen oikein pomppii siellä selällä, mutta käynti ja laukka toimii niin kuin olisi varusteet yllä. Kaulanarulla se on vielä hieman hämillään, kun ei tulekaan ohjeita suuhun.

Kuljettaminen tämän tamman kohdalla on hieman hankalempaa. Nora ei millään haluaisi mennä ahtaaseen traileriin. Ei se karkuun ala juoksemaan, mutta stoppaa sillalle eikä hievahdakaan. Usein auttaa, jos laittaa narun kiertämään tamman takaa ja sillä vähän kiskoo kummaltakin puolelta. Myös etujalan nostaminen sillalle saattaa edistää toimenpidettä. Matkan aikana ei ole pahemmin ongelmia, mutta jos vähääkään pidempää pysähdystä tulee, niin alkaa trailerin seinät kolisemaan.

Trailerista poistuminen on hyvin vauhdikas tilanne. Ennen ku luukkua pääsee edes avaamaan, seinät kolisee ja paukkuu. Luukkua avatessa tamma alkaa steppailemaan ja heti kun tuntee takapuomin aukeavan, lähtee se peruuttamaan nopeasti pois. Jos on matkalla ollut paljon pysähdyksiä tai siinä on muuten vain ollut tamman mielestä jotain epäkohtia, se saattaa lähteä pois otettaessa hieman kauemmaksikin jolkottelemaan. Taluttajan ja sivusta katsojien tulee olla tarkkana ettei tamman vahingossa törmää niihin tai lähde viemään taluttajaa mennessään.

Kilpailuissa Noran koko olemus muuttuu isommaksi ja ryhdikkäämmäksi. Se rakastaa olla huomion keskipisteenä ja mikäs sen parempi paikka sitten olla kuin tuhatpäisen yleisön edessä. Saapuminen kisapaikalle on näyttävä trailerista poistumisen takia. Ensimmäiset minuutit Nora hörisee ja katselee innoissaan ympärille. Askeleet on lennokkaita ja tahti nopeaa. Verryttelyyn mennessä, tamma on ihan intopiukeena menossa joka suuntaan, eikä aina malttaisi keskittyä annettuun tehtävään. Myös lähellä takana tulevista hevosista ei tykkää ja saattaa takanatuleva saada myös kaviostakin, jos ei pidä huolta riittävästä välimatkasta. Vaikka monta vuotta tämä tamma on kisoissa pyörinyt, niin meno on silti aina samanlaista, ajan myötä vain pahenee se innostus.

Radalle kun pääsee menemään, tamma rentoutuu silminnähden ja alkaa keskittymään annettuihin tehtäviin kunnolla, katsoohan sitä sentään monen monta silmäparia. Nora ei yleensä keksi mitään kommelluksia, aiheesta kyllä sanoo ratsastajalle jos on vaikka liian kovat kädet. Ratasuorituksen jälkeen ihmisten taputtaessa Nora saattaa pari hirnahdusta päästää ja radalta se ei haluaisi poistua, mutta muutaman kovemman kehoituksen jälkeen viimeistään uskoo.

Palkintojen jako ja kunniakierros onnistuu tältä huomiota rakastavalta tammalta hyvin. Se vain nauttii kun kaikki ihmiset katselee sitä ja muutama tulee vielä oikein lähelle pällistelemään. Nora seisoo pää korkealla ja katselee vain ympärillee. Kunniakierroksella tamma menee hyvin isoa ja näyttävää laukkaa.

Yleisesti tämä hevonen on monen tytön unelma. Pienine hankaluuksineen varustettu kiltti ja huomiota rakastava hevonen. Kuka vain saa sitä hoitaa ja osaa kyllä pienempiä ihmisiä varoa. Koirien kanssa Nora tulee myös oikein hyvin juttuun. Sitä ei häiritse vaikka koira pörräisikin ihan takajaloissa kiinni tai hyppisi vasten. Laukkamaastossa koira toimii vain hyvänä kirittäjänä.

 

Hoito-ohjeet

→ Riimu aina pois karsinaan, tarhaan ja laitumelle
→ Loimi sateella ja pakkasella
→ -15 asteeseen fleeceloimi ja toppaloimi päällekäin ulos
→ Ei jätetä yksin pitkiksi aikaa kiinni käytävälle tai karsinaan

 
Ratsastukseen

→ Esteille suojat joka jalkaan
→ Este- ja maastoratsastuksen jälkeen jalkojen kylmäys
→ Satulaa laittaessa pistä satulavyö ensiksi vain ykkösille
→ Esteille vatsapanssari ja martingaali

 

©2019 Pɪᴋᴋᴜᴋᴇᴛᴜɴ - suntuubi.com